Med stadig mer uforutsigbare klimaforhold og globale handelsutfordringer er det essensielt å ha et sterkt innenlands landbruk som kan tilpasse seg og opprettholde produksjonen uavhengig av ytre påvirkninger.

Bøndene, som kanskje er de mest direkte representantene for norsk landbruk, er nøkkelen til å opprettholde denne beredskapen og selvforsyningen. Deres innsats, kunnskap og lidenskap er drivkraften bak matproduksjonen som sikrer at norske hjem har tilgang til trygg og næringsrik mat. I tillegg til å være matprodusenter, fungerer de også som «vaktmestere» for norsk natur og kulturlandskap, og deres rolle i å opprettholde biologisk mangfold og miljømessig balanse kan ikke undervurderes. Men det betyr også at vi må legge til rette for at de kan beholde den rollen fremover, og sikre et robust og bærekraftig norsk landbruk som også hensyntar den flotte, norske naturen.

Mot 2040 må vi styrke norsk landbruk ytterligere gjennom investeringer i forskning, teknologi og infrastruktur. Dette inkluderer å støtte bøndene i å ta i bruk ny teknologi for å øke effektiviteten og bærekraften i produksjonen, samtidig som vi opprettholder høye standarder for dyrevelferd og miljøvern.

Samtidig må det legges til rette for at unge mennesker ser landbruket som en attraktiv karrierevei. Å sikre at det finnes en ny generasjon av bønder som er villige til å ta over gårdsdriften er avgjørende for å opprettholde kontinuitet og innovasjon i næringen.

Videre må det satses på å redusere sårbarheten i matforsyningen gjennom å diversifisere produksjonen og styrke produksjonen av den maten vi trenger. Dette vil bidra til å sikre at Norge kan klare seg selv i tilfelle av eksterne kriser eller forstyrrelser i verdensmarkedene.

I sum er norsk landbruk, matproduksjon og bønder hjørnestener i Norges beredskap og selvforsyning i dag, mot 2040 og videre. Å investere i disse sektorene er ikke bare en investering i vår fremtidige mattrygghet, men også i vår nasjonale sikkerhet, økonomi og bærekraft.